Eigenzinnige kasten

Eigenzinnig, dat lijkt me een goede omschrijving voor de kastenserie Sticks.
Castelijn model Sticks

De interieur- en productvormgever Gerard de Hoop (1968) heeft deze serie ontworpen en in 2011 werd hij opgenomen in de collectie van het Nederlandse merk Castelijn. Bij zijn ontwerpen zie je zijn voorkeur voor eenvoud, veelzijdigheid en de zoektocht naar een verrassend effect duidelijk terug. Daarnaast probeert hij, met de gebruiksfunctie goed voor ogen, op een vernieuwende manier vorm te geven. Naast zijn eigen ontwerpbureau werkt hij ook samen met andere ontwerpers, bijvoorbeeld Ward Huting (1978), waarmee hij Huting & De Hoop heeft opgericht.

De Sticks is te kiezen in een heel aantal verschillende breedtes en hoogtes. En doordat ook de hoogte van het pootje te kiezen is kun je de kast er helemaal uit laten zien zoals jij dat mooi vind.

Strak en alle kastjes met een gelijke breedte, hoogte en hoogte van het pootje…
Castelijn model Sticks… of juist een geheel waarbij alle kastjes een andere afmeting hebben, verschillende poothoogtes hebben maar waarbij wel de bovenkanten gelijk worden gehouden…

Castelijn model SticksDoor deze flexibiliteit kan de Sticks ook veel verschillende functies vervullen. Maak er een dressoir van door er een heel aantal naast elkaar te plaatsen. Al dan niet met een stukje ruimte tussen de kast-elementen om het geheel wat eigenwijzer te maken. Of gebruik een enkel element als nachtkastje.

Castelijn model SticksDoor de aanvulling van een wandspiegel die 53 centimeter breed is en 110 centimeter hoog, kun je er zelfs een compositie voor in je hal van maken. Doordat de spiegel een dikte heeft van 4 centimeter heeft die je kan kiezen in een lakkleur, sluit hij perfect aan bij de kastjes.
Castelijn model SticksAls je het een te gesloten geheel vind met alleen maar kastjes met een frontje dan kan je de Sticks bijvoorbeeld ook combineren met een open wandkastje uit de serie Solo. Dit kastje is 70 bij 50 centimeter met een diepte van 21 centimeter. Je kan hem zowel staand als liggend aan de wand monteren waardoor je zelf kan bepalen wat de beste keuze is bij de kasten waarmee je hem wilt combineren.

De Sticks is altijd 33 centimeter diep en is er in vier breedtes, waarbij de smalste slechts 17 centimeter is. Daarna loopt de breedte op naar achtereenvolgens 29, 41 en 53 centimeter. Voor de hoogte van het kastgedeelte is 27 centimeter de kleinste. Daarna komen de 46 en 66 centimeter waarbij er bij beide één legplank meegeleverd wordt. De hoogste is 85 centimeter waarbij er twee legplanken in zitten. Dan kun je daarbij ook nog de hoogte van het pootje bepalen, de kortste is maar 19 centimeter, de volgende is 38 centimeter en dan kun je nog kiezen voor 58 of  77 centimeter.

Alle elementen, op twee na, hebben een deurtje waarbij je zelf kan aangeven of het scharnier links of rechts moet zitten. De elementen met een hoogte van 27 centimeter  die een breedte hebben van ofwel 41 ofwel 53 centimeter zijn voorzien van een lade.

De Sticks lijken nonchalant tegen de muur te leunen op hun ene, enkele pootje maar constructief heeft hij natuurlijk iets meer nodig. Daarom worden ze door middel van een Z-profiel aan de bovenkant van de kast, aan de muur bevestigd. Daarnaast rusten ze nog op het smalle pootje.

Castelijn model SticksOf het nou gaat om een enkel element of een combinatie van een aantal elementen met verschillende afmetingen die samen één kast vormen, je kunt er helemaal je eigen draai aan geven door het kiezen van de kleuren. De kast krijgt een strakke en rustige uitstraling door de Sticks, ook al hebben ze verschillende maten kastjes, allemaal in dezelfde kleur te kiezen. Om dit strakke beeld compleet te maken is het verstandig om de bovenkanten allemaal gelijk te houden.

Ook een samenstelling van Sticks in bij elkaar passende tinten, bijvoorbeeld zwart, wit en grijs-tinten gecombineerd, kan een bijzonder beeld vormen in de ruimte waarin je hem plaatst. Of vul de Sticks aan met de zwevende wandplanken van Castelijn in bijpassende kleuren en lengtes.
Castelijn model SticksJe kunt de kast natuurlijk ook wat meer in het oog laten springen door verschillende kleuren te kiezen en te combineren in één kast. Als je wil dat de kleuren hierbij de hoofdrol spelen is het wellicht verstandig om allemaal dezelfde afmetingen kastjes te kiezen. De combinatie van alle losse blokken tot één kast wordt door het verschillende kleurgebruik namelijk al benadrukt.

Wanneer je een beetje tussen deze twee uitersten in wilt gaan zitten kan het ook een bijzonder totaal vormen wanneer je kiest voor dezelfde lakkleur maar dan in de verschillende mogelijkheden. Dus bijvoorbeeld de robijnrode kleur waarbij je de matte uni-lak combineert met de effectlak in diezelfde kleur robijnrood en als aanvulling daarop ook nog de robijnrood in de hoogglans uitvoering. Door dezelfde kleur lak blijft de strakke uitstraling van de kast behouden maar geef je hem nét even wat extra’s door te spelen met de afwerking van de lak.

Castelijn model SticksEen blikvanger in je interieur kan je ook maken door te kiezen voor een samenstelling waarvan het grootste gedeelte tijdloos is van kleur of kleurtinten. Die wordt dan aangevuld met één of twee elementen in een kleur die refereert naar de accentkleur in je interieur. En mocht je ooit van kleur willen veranderen dan hoef je niet je hele kast te vervangen of over te laten spuiten maar slechts één of enkele elementen.

Door zijn strakke, minimalistische vormgeving is de Sticks natuurlijk heel erg geschikt voor een modern interieur. Maar door de vele kleurmogelijkheden zou je hem zelfs een klassiek tintje kunnen geven. En of je nou veel ruimte hebt of net even wat minder, op zoek bent naar hoge of lage, grote of kleine kasten, er is keuze genoeg!

Laat je creativiteit de vrije loop en neem eens een kijkje bij Castelijn of je jouw droomkast kan samenstellen met de Sticks met de vele mogelijkheden die hij heeft.

Bronvermelding: www.castelijn.nlwww.gerarddehoop.nlwww.hutingendehoop.nl

Geplaatst op 12 maart 2013, in Castelijn, Garderobemeubilair, Kasten, Merken, Meubilair, Spiegels en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: