Een vloerkleed: hoe kies je dit?

Hoe ga je te werk bij het kiezen van een vloerkleed? Hieronder heb ik een stappenplan gemaakt met een aantal punten die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Stap 1
Vorm en afmeting: Wat past er het beste in jouw interieur?
Stap 2
Type vloerkleed: Wat spreekt je het meeste aan? Hoogpolig, laagpolig of iets dat daar tussenin zit?
Stap 3
Materiaalkeuze: Geef je de voorkeur aan een natuurlijk of een synthetisch materiaal of misschien een combinatie van verschillende materialen?
Stap 4
Kleurkeuze: Kies je voor een sprekende kleur of liever een pastel- of natureltint?
Stap 5
Randafwerking: Wil je de rand laten opvallen of juist niet?

Stap 1. Vorm en afmeting
De vorm en de afmeting zijn een belangrijke eerste stap bij de keuze van je vloerkleed. Maatwerk is hierbij erg belangrijk, zelden tot nooit is een vloerkleed met een standaard afmeting namelijk de meest geschikte keuze voor jouw ruimte. Het lastige bij het kiezen van een vloerkleed is dat er geen vaste regeltjes zijn die je kan toepassen. In de ene kamer kan het de beste en mooiste keuze zijn om al de meubels er op te zetten maar in een andere kamer kan het misschien wel beter zijn om de meubels slechts gedeeltelijk of misschien wel helemaal niet op het vloerkleed te zetten.
Het is verstandig om advies in te winnen zodat je zeker weet dat er goed is nagedacht over de vorm en de afmeting zodat er uiteindelijk een geslaagd eindresultaat ontstaat.
DessoDesso
Met de vorm van het vloerkleed kun je bijvoorbeeld de vorm van de ruimte benadrukken of juist niet. En door de afmeting kun je de ruimte bijvoorbeeld groter doen lijken dan deze in werkelijkheid is. Een te klein vloerkleed zorgt juist voor het tegenovergestelde, de ruimte kan dan kleiner lijken als dat hij is. Ook kan je met de vorm en afmeting de architectuur van de ruimte versterken.
Vierkant of rechthoekig is lang niet altijd de juiste keuze, misschien dat in jouw kamer een geheel of gedeeltelijk rond vloerkleed, een vloerkleed met een schuine kant of een combinatie van twee verschillende vormen en structuren wel een veel betere keuze is.
Aangezien de vorm en afmeting helemaal afhankelijk zijn van de ruimte ontstaat er, bij iemand die hier ervaring mee heeft, vaak bij binnenkomst al snel een idee over de juiste vorm en afmeting voor die specifieke ruimte. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om er voor te zorgen dat het ontwerp met betrekking tot de opstelling van de meubels al klopt, hier wordt het vloerkleed immers op aangepast.

TIP: plak de vorm en afmeting die je in gedachte hebt eens af op de vloer met schilders-tape. Zo krijg je een beter beeld van het effect wat het vloerkleed zal gaan hebben. En… geef jezelf de tijd om even te wennen aan de ‘nieuwe’ situatie aangezien deze anders is als dat je lange tijd gewend bent geweest.

Stap 2. Type vloerkleed
HOOGPOLIG Heb je bijvoorbeeld een strak interieur waarbij je voor het vloerkleed op zoek bent naar een stukje contrast dan kan een hoogpolig vloerkleed hier een goede oplossing voor zijn. Door de vaak lossere poolsamenstelling krijgt het een nonchalante uitstraling. Dit zorgt voor het contrast met bijvoorbeeld een strak leren bank. Tevens kan het zorgen voor structuurverschillen en warmte in een ruimte.

Je kan onder andere kiezen voor een relatief vaste poolstructuur, hierdoor blijven de polen relatief goed rechtop staan waardoor de dikte van het vloerkleed bijna geheel behouden blijft. Bij een samenstelling van polen die losser gezet zijn blijft er een bepaalde dikte, maar zal de structuur zich iets meer laten pletten. Bij een vloerkleed met lange dunne polen blijft er weinig hoogte over omdat deze draden plat gaat liggen. Het heeft dan wel de nonchalante uitstraling maar weinig hoogte. Het is helemaal afhankelijk van persoonlijke smaak welk type je het meeste aanspreekt.
Millenerpoort Iselle Mix Danskina Corale Kinast Linnen
LAAGPOLIG Hou je van minimalistisch maar wil je wel een stukje warmte toevoegen aan je interieur? Dan zou je kunnen kiezen voor een laagpolig vloerkleed. Door de voortdurende ontwikkeling zijn er steeds meer mogelijkheden op dit gebied. Er zijn bijvoorbeeld verschillende structuren, van heel glad tot stoere, grovere structuren. Je hebt de keuze uit heel veel kleuren zodat je het perfect kan laten passen bij de rest van je interieur. En ook zijn er verschillende poolhoogtes mogelijk.

Naast de keuze van de structuur, de kleur en de poolhoogte is het ook verstandig om er bij stil te staan of een effen of een gemêleerd vloerkleed je voorkeur heeft. Wanneer je kiest voor een mêlering is deze minder besmettelijk en daardoor gemakkelijker in gebruik aangezien je er minder snel iets op ziet liggen. Bij een vloerkleed waarbij er kleine hoogteverschillen zijn in de draden van de polen werkt dit ook zo.
Desso Desso Desso
Stap 3. Materiaalkeuze
Als je bepaalt hebt welke vorm en afmeting je vloerkleed moet krijgen en welke poolhoogte het ongeveer zou moeten gaan worden kun je gaan kijken naar de keuze van het materiaal.

NATUURLIJKE MATERIALEN kunnen zorgen voor een stoere, luxe en puur-natuur uitstraling in je kamer. Voorbeelden van materialen die hiervoor gebruikt worden zijn onder andere katoen, wol, (geiten-)haar, kokos en sisal. Elk met hun eigen eigenschappen.
Katoen is bijvoorbeeld een sterk materiaal maar is helaas wel gevoelig voor vlekken en verkleuring. Vaak neemt men dit echter voor lief aangezien dit inherent is aan het materiaal en de uitstraling van katoen niet nagemaakt kan worden. Wol kan zorgen voor een luxe uitstraling heeft daarbij de praktische eigenschap dat het (tot op zekere hoogte natuurlijk) vuil-afstotend is. Daarbij is het een veerkrachtig materiaal en werkt het isolerend. Wol wordt ook wel gecombineerd met (geiten)haar. Kokos en sisal zijn sterke natuurlijk vezels en hebben vaak kleine kleur- of structuurverschillen waardoor ze een grovere uitstraling krijgen. Ze zijn niet echt zacht en ze zijn wat moeilijker schoon te maken. Afhankelijk van de leverancier en het type product worden ze per vierkante meter geproduceerd of op een vaste breedte van bijvoorbeeld 400 centimeter.
Van Besouw katoen Desoo Villa Van Besouw 4403
SYNTHETISCHE MATERIALEN worden vaak gekozen omdat ze prettige én praktische eigenschappen hebben in gebruik. Kunststoffen worden tegenwoordig zodanig geproduceerd dat je ze soms niet eens meer herkend als kuntststof. Afhankelijk van hun structuur kunnen ze bijvoorbeeld heerlijk zacht zijn.
Voorbeelden van kunststoffen die, al dan niet gecombineerd, gebruikt worden voor het maken van vloerkleden zijn polyamide (PA), polyacryl (PAC), polyester (PL) en polyproyleen (PP). Handige eigenschappen zijn dat ze over het algemeen gezien lichtecht zijn, wat betekent dat ze relatief weinig verkleuren. Daarnaast zijn ze erg gebruiksvriendelijk omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn en ze zijn ook vaak gunstig in prijs omdat ze meestal op 400 of 500 centimeter breed gemaakt worden.
Desso Inova Sense Desso Madeira Desso Touche
Stap 4. Kleurkeuze
DessoKies je voor een wollen vloerkleed, dat vaak hoger ligt in prijs dan synthetisch, dan kiest men de kleur vaak tijdloos. Je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben en er niet op uitgekeken raken. Of hou je meer van de zachtere kleuren? Dan kun je er voor kiezen om de kleur van het vloerkleed subtieler te kiezen waarbij deze mee gaat met de kleur van de vloer en de basis van de kamer. Je kunt dan voor contrast zorgen door de bank in een donkerdere kleur te kiezen of bijvoorbeeld accessoires en kunst meer op te laten vallen.

DessoBij een kunststof vloerkleed, dat vaak lager ligt in prijs dan wol, is het gemakkelijker om voor kleur te kiezen aangezien je het na een aantal jaren zou kunnen vervangen. Zorg er wel voor dat als je voor kleur kiest je deze kleur altijd ergens laat terug komen in iets anders. Anders trekt alleen het vloerkleed de aandacht en niet de rest van je met zorg samengestelde interieur, dat zou toch jammer zijn? Zorg dus voor een evenwicht in het geheel.
Ook hierbij geldt weer dat de kleur van het vloerkleed afhankelijk is van de meubels die er bij komen te staan, waarbij je rekening kan houden met eventuele veranderingen in de (nabije) toekomst.
Desso
Wil je wel graag kleur maar vind je helemaal effen te gewoontjes denk er dan eens over na om een gekleurde streep te kiezen in het vloerkleed. Het overgrote deel is dan subtieler van kleur en de strook van bijvoorbeeld 10 centimeter zorgt voor een fris accent dat weer ergens anders in het interieur terugkomt.
Of kies voor een patroon met een streep, al dan niet in felle of subtiele tinten.

Stap 5. Randafwerking
Hierbij zijn er een heel aantal keuzemogelijkheden waarbij je je moet afvragen wat je wilt bereiken met de randafwerking.

FESTONNEREN wil zeggen dat de rand wordt afgewerkt met een draad in een bijpassende kleur die er om heen gezet wordt, hierbij kun je kiezen voor zowel wollen als nylongarens. De rand valt dan niet te veel op.
Festo Carpets Festo Carpets
Bij een SMALLE BIES wordt er een smalle band om het vloerkleed gezet in een bijpassende kleur. Hierdoor krijgt hij een nauwelijks zichtbare rand, daarom wordt dit ook wel ‘blind banderen’ genoemd. Het materiaal van de band kan je zelf bepalen, bijvoorbeeld nubuck of katoen. Het is ook mogelijk om er een smalle bies aan te zetten waarbij de stiknaad in het zicht zit.
Festo Carpets Festo Carpets
Bij BANDEREN wordt er in een door jou gekozen materiaal een rand om het vloerkleed gezet waarvan je de breedte zelf kan kiezen. Door te kiezen voor katoen krijg je een natuurlijke uitstraling, bij een synthetisch materiaal is de rand makkelijker schoon te houden en verkleurt hij minder. Door linnen of jute te kiezen kan je een stoere uitstraling geven aan het vloerkleed.
Festo Carpets Festo Carpets
Met een DECORATIEVE BAND laat je de rand juist extra in het oog laten springen. Dit kan bijvoorbeeld in leer, waarbij er geen naden in het zicht zijn en de randen worden opgevuld. Let er wel op dat bij een vloerkleed met deze randafwerking de rand een dominante rol speelt in het interieur. Stel jezelf de vraag of je de vorm, afmeting en kleur wilt laten opvallen of voornamelijk de rand.
Festo Carpets Festo Carpets
Met een VOLUMETAPIJT wordt er bij een laagpolig vloerkleed gezorgd voor een meer luxe uitstraling. Hierbij worden de randen rondom omgeslagen en het hoogteverschil aan de onderkant wordt opgevulde met veerkrachtig ondertapijt.
Festo Carpets Festo Carpets
Succes!

Bronvermelding: www.millenerpoort.nlwww.danskina.comwww.kinast-teppiche.dewww.besouw.nlwww.dessohome.nlwww.festocarpets.nl

 1. Welk kleed is gebruikt op de allereerste foto ? Vind het erg mooi namelijk ! Groeten Mariska

  • Hallo Mariska,
   Het is een kwaliteit van DESSO (http://www.dessohome.nl). Mijn advies zou zijn om de afbeelding samen met de vraag te e-mailen naar DESSO zodat zij je de specifieke kwaliteit kunnen vertellen. Aansluitend kan je dan via de site stalen opvragen om ze te thuis te bekijken.
   Succes en ik hoop natuurlijk dat je er uit gaat komen!
   Margit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: