Een vloerkleed: waarom?

Waarom zou je een vloerkleed moeten toepassen in je interieur?
Parade tapijt1
Een vloerkleed heeft meerdere voordelen:

Allereerst kan dit er voor zorgen dat functies in de ruimte afgebakend worden. Wanneer er in je woonkamer geen vloerkleed hebt liggen kan dit er voor zorgen dat het interieur een onrustig beeld oplevert. Neem als voorbeeld de zitgroep in woonkamer: hier staan onder andere een bank, twee fauteuils, een salontafel, bijzettafeltjes, verlichting en een televisiekast. Doordat er geen vloerkleed ligt zijn, en blijven, dit allemaal losse onderdelen. Wanneer je er in de goede vorm, afmeting en kleur een vloerkleed onder plaatst kan je er voor zorgen dat al deze onderdelen bij elkaar gaan horen. Er ontstaat dan een eenheid, één geheel en een soort afbakening van de zitgoep.

Daarnaast kan een vloerkleed zorgen voor een ruimtelijker gevoel in de kamer wanneer je het in de juiste vorm, afmeting en kleur bij de kamer kiest.

Ook straalt een vloerkleed warmte uit en zorgt het er voor dat je oog naar de zitgroep getrokken wordt. Het nodigt je als het ware uit tot de gezelligheid van de zithoek.
Bonaparte tapijt1 Bonaparte tapijt2
Naast de visuele effecten van een vloerkleed heeft het ook een aantal praktische voordelen:

AkoestiekDe verbetering van de akoestiek bijvoorbeeld. Door een vloerkleed in je kamer te plaatsen kan je er voor zorgen dat de akoestiek in de ruimte verbetert wordt, het vloerkleed absorbeert (een deel van) het geluid. Als een vloerkleed hier speciaal geschikt voor is wordt dit aangegeven door een speciaal icoontje.

GeluiddempendWanneer een vloerkleed bijdraagt aan de demping van alledaagse geluiden zoals het lopen op hakken, het geluid van de televisie of zelfs het voeren van een gesprek dan wordt hier het icoontje dat staat voor ‘geluiddempend’ toegepast. Al deze geluiden kunnen vervelend zijn wanneer er een ‘echo’ aanwezig is.

De akoestiek en ‘echo’ kan dus verminderd worden door het plaatsen van een vloerkleed doordat dit de geluiden gedeeltelijk absorbeert of dempt. Het zal de reflectie van geluid, in de meeste gevallen, niet helemaal laten verdwijnen maar in ieder geval verminderen. Hoe dikker het vloerkleed, hoe meer effect het heeft. Het zorgt dus voor een prettiger wooncomfort.

Daarbij is het ook nog zo dat vloerkleden warmte isoleren. Kijk maar eens naar kinderen, als er een vloerkleed ligt en zij op de grond willen spelen dan zullen ze vaak juist daar gaan zitten. Dit komt doordat de stilstaande lucht tussen de polen van het vloerkleed er voor zorgen dat de warmte daar wordt vastgehouden. Als het een hoogpolig vloerkleed is houdt het dus meer warmte vast als dat het laagpolig type is. Daarbij werkt ook nog eens mee dat de foam-rug van het tapijt, of als je kiest voor ondertapijt, extra warmte-isolerend werkt omdat hier hele kleine luchtbelletjes inzitten die de warmte ook vasthouden.

VloerverwarmingLet er wel op dat een vloerkleed in combinatie met vloerverwarming extra aandacht nodig heeft. Vraag hierbij altijd na of het vloerkleed dat je op het oog hebt hier geschikt voor is. Dit is te herkennen aan een icoontje op het tapijtstaal maar het is per type verschillende hoe veel warmte het vloerkleed doorlaat en of er nog eventuele andere beperkingen aan zitten.

Bronvermelding: www.paradefloorfashion.nlwww.bonapartetapijt.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: